RSLH ry | Yhdistys | Ajankohtaista | Talvilintulaskennat 2019/20

RSLH - Rauman Seudun Lintuharrastajat ry

Talvilintulaskennat 2019/20

 

Talvilintujen laskentakausi alkaa taas marraskuun alussa!

Talvilintulaskenta on mukavaa ja varsin helppoa, joten kannattaa liittyä mukaan, jos sinulla ei vielä ole reittiä laskettavanasi. Talvilintulaskenta suoritetaan siten, että kierretään kävellen tai hiihtäen vuosittain samana pysyvä reitti, jonka varrelta lasketaan kaikki havaitut linnut ja nisäkkäät. Laskennan jälkeen lajikohtaiset lukumäärät ilmoitetaan Luonnontieteelliselle keskusmuseolle joko Laji.fi-palvelun Vihko-järjestelmässä tai paperilomakkeella.

Erityisen suositeltavaa on ottaa vastuulleen jonkin aikaisemmin kymmeniä kertoja lasketun reitin laskeminen. Lista sellaisista vapaista reiteistä, joiden kulkureitti on tiedossa, löytyy talvilintuseurannan nettisivuilta.

Myös uusien reittien perustaminen on toki sallittua ja toivottavaa, etenkin sellaisilla seuduilla, joilla ei ole vanhoja reittejä vapaana. Jos kiinnostuit reitin laskemisesta, ota yhteyttä Luonnontieteellisen keskusmuseon linnustonseurantaan sähköpostilla ( Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen ) tai kysy lisää kotiyhdistyksesi talvilintuvastaavalta!

Ihanteellista olisi laskea reitti joka vuonna ja kaikkina kolmena laskentakautena, mutta laskentakäytäntö on sen verran joustava, että yksittäisen vuoden tai kauden jääminen väliin ei ole erityisen haitallista. Siksipä ei kannata jättää ottamatta reittiä laskettavaksi vain siksi, ettei ole varma ehtiikö laskea joka laskentakertaa.

Talvilintulaskenta Virva web

Alkavan talven 2019/20 kolme laskentakautta ovat seuraavat: 

SYYSLASKENTA pe 1.11. – to 14.11.
TALVILASKENTA ke 25.12. – ti 7.1.
KEVÄTLASKENTA pe 21.2. – su 8.3.
 
Tarkemmat laskentaohjeet, linkki havaintojen tallennusjärjestelmään, lista vapaista reiteistä, sekä kooste viime talven tuloksista löytyvät osoitteesta http://www.luomus.fi/seurannat/talvilintulaskennat/index.htm).
 
Tänä talvena panostetaan myös kansainvälisesti vesilintujen laskentaan tammikuussa, ja harrastajien kannustetaan ilmoittavan aktiivisesti vesilintumääriä myös talvilintulaskentareittien ulkopuolelta. Tietojen perusteella arvioidaan Itämeren talvehtivia vesilintukantoja kuten tehtiin tammikuussa 2016. Lue lisää laskijakirjeestä osoitteesta: https://www.luomus.fi/sites/default/files/files/kirjelaskijoille_20191022.pdf
 
Teksti: Aleksi Lehikoinen / LUOMUS
 
---
 
RSLH:n alueella talvilintulaskentareittejä on 14. Reitit näet Googlen karttapalvelussa klikkaamalla tähän. Lisätietoja RSLH:n reiteistä ja oman reitin perustamisesta Tarja Pajarilta tlpajari(at)gmail.com tai 040 839 5543.
Talvilintureitit web
 
Talvilintulaskennan havainnot ilmoitetaan joko Laji.fi Vihko-järjestelmässä (31.10.2018 alkaen) tai paperilomakkeilla.

Valtakunnallisesti kaikkien reittien tulokset lintuyhdistyksittäin löytyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta. Yhden reitin tuloksia eri vuosilta pääsee vertailemaan tällä työkalulla: http://koivu.luomus.fi/talvilintutuloksia/

 
Kuvat:
↑ Talvilintujen laskennassa pitää tuntea lintujen äänet (kuva: Tarja Pajari).
↓ Kartta RSLH:n alueen talvilintulaskentareiteistä. Siniset ovat aktiivisia reittejä; punaisia reittejä ei ole laskettu ainakaan viimeiseen viiteen vuoteen.
 

www-sivut: Waumedia