RSLH ry

RSLH - Rauman Seudun Lintuharrastajat ry

Talvilintulaskennat

talitiainenTalvilintulaskennat alkoivat Suomessa talvella 1956/57. Tällä hetkellä laskettavia reittejä on 500, joista RSLH:n alueella on 11. Reitit näet Googlen karttapalvelussa klikkaamalla tähän.

Talvilintulaskennan tavoitteena on selvittää talvilintujemme levinneisyyttä, runsautta ja elinympäristöä, näissä tapahtuvia muutoksia talven aikana, vuodesta toiseen ja pitkällä aikavälillä, sekä talvilintujen vuosittaiseen esiintymiseen, talvikuolleisuuteen ja pitkäaikaismuutoksiin vaikuttavia tekijöitä.

Laskenta suoritetaan kolme kertaa vuodessa ennalta suunnitellulla laskentareitillä. Laskentaan voi osallistua yksin tai 2–5 hengen ryhmässä. Laskennassa edetään rauhallisesti ja pysähdytään välillä kuuntelemaan, tekemään muistiinpanoja ja laskemaan lintujen tarkkoja lukumääriä. Laskentaan voi osallistua, jos tunnistaa tavallisimmat talvilinnut, myös äänet, maastossa. Reittiä suunnitellessa kannattaa ottaa yhteys talvilintulaskennoista vastaavaan henkilöön, jotta suunniteltu reitti ei mene ristiin minkään toisen reitin kanssa. Mikäli haluat opastusta talvilintulaskentojen tekemiseen, kannattaa ottaa yhteyttä nykyisten reittien laskijoihin ja lähteä mukaan laskentoihin opettelemaan laskennan tekemistä ennen oman reitin perustamista.

Laskijalta edellytetään tavallisimpien talvilintujen tuntemus, äänet mukaan lukien. Laskenta tehdään samalla tavoin vuodesta toiseen: syyslaskenta 1.-14.11., talvilaskenta 25.12.-7.1. ja kevätlaskenta 21.2.-6.3.

Rauman seudulla reittejä on siis 10 kpl, joista Raumalla 7 (Keskusta, Kortela, Paroalho-Kourujärvi, Uotila, Unaja, Unajanlahti ja Vanhalahti), Eurajoella 1 (Ylistenkangas) ja Pyhärannassa 3 (Ihode, Nihtiö ja Otajärvi). Uusia reittejä tarvitaan! Mikäli hyötyretkeily kiinnostaa, kannataa talvilintulaskentoihin osallistua!

Tarkempia tietoja talvilintulaskennoista saat Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta ja Ville Vaskolta vvvask(at)utu.fi tai 040 755 8217.

 

www-sivut: Waumedia